Proč český tým překvapili Estonci?

8. 12. 2010 23:55:10
Národní tým České republiky bojuje na florbalovém mistrovství světa o medaile. Teda - teď už ano. Věta, která se od počátku zdá nezpochybnitelnou dostala ve středu večer pořádné trhliny, které svým výkonem vytvořili sami čeští reprezentanti.

Pojďme si postupně shrnout fakta. Florbal - to je ta hra s plastovou hokejkou, děrovaným míčkem, ve které většinou vyhrávají blonďáci ze Švédska a proti které má spousta lidí averzi proto, že existuje. Těm se omlouvám, ale opravdu budu o florbale psát článek. Omlouvám se proto, že ač tito lidé mají florbal v oblibě asi jako muslim George Bushe, pravidelně články o něm sledují a komentují.

Pojďme dál. Ve florbale právě probíhá mužské mistrovství světa, tedy vrcholový podnik tohoto sportu. Před dvěma lety se konalo v České republice, kde jej poprvé v historii vyhráli Finové - ti jsou pořadateli letos.

Češi v základní skupině narazili na dva outsidery - Itálii a Japonce - se kterými si hravě poradili. V souboji o první místo se hrálo s Norskem, kdy jsme ztratili třígólové vedení a remizovali s nimi 4:4. To stačilo k postupu do čtvrtfinále a lehčímu soupeři, kterým bylo Estonsko.

Tady se projevil první problém. Ani Nory, ani Estonce není více či méně odborná veřejnost ochotná brát jako seriózní soupeře. Vybavuji si jeden rozhovor s vášnivým sportovním fanouškem, který však florbal zaznamenal poprvé asi při minulém MS v Ostravě a Praze. Přesvědčeně tvrdil, že si s Norskem i Estonskem poradíme podobným dvouciferným výsledkem jako s Italy a Japonci. Tento pohled je však strašně nespravedlivý, přesto byl poměrně rozšířený.

Norové a Estonci se ale velmi sympaticky prezentovali již v roce 2008. Norové mají ve středu velezkušeného Kronberga, hvězdu švédské Superligy, který bez pochyby patří do světové TOP 10. Jejich důležití hráči hrají ve Švédsku, Švýcarsku i Finsku a norská nejvyšší soutěž je s českou extraligou zcela srovnatelná. Estonci se opírají o výkon první pětice, kterou vedou bratři Talmeové - opory AIK Stockholm.

Ano, Aleš Zálesný hraje ve švédském Warbergu. Milan Garčar hrál loni ve Falunu. Ale ani jeden z nich tam nemá roli srovnatelnou s Kronbergem nebo například Henrikem Talme.

Takže tolik na vysvětlenou, proč je dle mého názoru nespravedlivé tyto týmy podceňovat. Spolu s Lotyšskem se velmi přibližují Švýcarsku a České republice a tyto týmy by k těmhle soupeřům měly přistupovat s pokorou a plnou zodpovědností.

To se však nestalo a na hráčích to bylo vidět. V utkání s Estonskem chyběl od počátku důraz, pohyb, nasazení. Hráči - možná vinou helsinské zácpy a pozdního příjezdu na halu - zaspali úvod a od 25. vteřiny prohrávali. A najednou byla na všech vidět šílená křeč. První lajna nevýrazná, sniper Zálesný /možná vinou zranění/ nebyl silný v soubojích a ztrácel balonky. Kapitán Fridrich za celý zápas snad netrefil bránu. Tomašík dělal chyby, Fojta moc nestíhal. Hra českého týmu postrádala smysl, hráči byli pobláznění. Připomínalo to letní turnaj, kdy si jdeme zahrát a prostě běháme ze strany na stranu.

Těžko říct, co s tím měl trenér dělat. Stáhnout hru na dvě lajny? A kdo by tam byl? Vždyť v utkání se nedařilo takřka nikomu. Jako výborný tah se ukázalo posunutí Chrápka do útoku, hru oživil. Ale chvilkově. Češi neútočili, spíš si tak nějak přehazovali s Estonci horký brambor.

Nutno podotknout, že v zápase vynikli tři brankáři. David Rytych - ač mi jeho styl nebyl nikdy sympatický, byl velkou oporou a působil velice jistě - jako jediný z týmu. Tomáš Kafka skvěle zachytal na nájezdy, ale možná toho bude litovat, pokud i v příštím zápase bude pouze takto vypomáhat. A estonský Saastamoinen s přehledem likvidoval české pokusy z dálky i zblízka, předvedl několik skvělých zákroků a byl základním stavebním kamenem pro úspěch svého týmu.

Češi však zápas dovedli do samostatných nájezdů, kde zvítězili a postoupili, takže proto se tento článek nejmenuje "česká ostuda". I když výkonu by to odpovídalo, na to se nikdo ptát nebude, však vzpomeňme na hokejisty. Jejich plastové kolegy teď čeká semifinále proti domácímu výběru, což věřte, bude zcela jiný zápas a Češi by si ho měli hlavně užít!

Držte se!

Autor: Tomáš Nykl | středa 8.12.2010 23:55 | karma článku: 11.10 | přečteno: 1047x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4704
Podnikající student, aktivní člověk, sportovec. Zvědavost je mi vlastní, rád se zajímám o vše kolem sebe.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...