Proč jsou rozhodčí nedotknutelní?

V říši florbalových amatérů mají výsadní postavení. Za své výkony berou peníze. Na tom by nebylo nic špatného, jejich práce není žádný med. Proč ale nejsou ohodnocováni dle jejich výkonu, proč jsou jejich chyby přehlíženy či zametány pod koberec? Řeč je o florbalových rozhodčích!

Hned na začátku bych rád zastavil vlnu hněvu: samozřejmě mluvím o rozhodčích, kteří pískají vrcholové soutěže a zejména tedy Fortuna Extraligu. Rozhodčí regionálních a mládežnických soutěží bych z tohoto rád vynechal, často pískají pouze z nadšení a někteří z lásky ke sportu (a někteří z povinnosti).

Rozhodčí ve Fortuna Extralize mají za odpískaný zápas (zpravidla cca. 2 hodiny + cca. hodina přípravy) 1 200,- Kč. To jsou tedy čtyři stovky na hodinu, těžko tedy hovořit pouze o nějakém kapesném; tohle je, myslím, celkem slušný vedlejší příjem.

Oproti té nule, kterou mají za zápas nejspíš všichni extraligoví hráči, je to určitě o něco víc. Oproti tomu jsou hráči vystavováni mnohem většímu tlaku, jejich výkony se rozebírají dnes a denně. O výkonech extraligových rozhodčích však slýcháváme málokdy.

Přitom je to nelogické. Jako jediní na hřišti jsou za svůj výkon placení, ale nemluví se o nich. Ááá tady je možná ta chyba. Oni vlastně nejsou placení za výkon, ale za to, že příjdou, něco (je jedno co) odhvízdají a jdou domů. Případné chyby rozhodčích hodnotí delegát utkání, pokud se jim něco hrubě nepovede, můžou dostat pokutu.

Jaká je realita? Za celý letošní ročník Fortuna Extraligy pokutu dostala jen dvojice Janeček-Sekanina za to, že v říjnovém střetnutí Boleslavi a Vítkovic zbrkle dvakrát ukázali červenou kartu. Ani o tom jsme ale nikde nečetli! O celém incidentu se téměř nemluvilo, o chybě rozhodčích už vůbec ne!

Ptám se - proč? Proč jsou placení rozhodčí nedotknutelní a jediný, kdo se dokáže proti jejich výkonu ohradit je pisatel v internetové diskuzi? Proč se ve florbalových médiích nesetkáváme s hodnocením sudích? Proč pokud udělají hrubou chybu, nejsou potrestáni a nepíše se o tom? Tohle je přirozený tlak na to, aby rozhodčí svou práci odváděli pořádně a ne, aby si chodili jen zapískat. Rozhodnutí rozhodčích může výrazně ovlivnit zápas, jako tomu bylo například v posledním zápase Future - Tatran, kdy arbitři neuznali nájezd domácího Freunda. Ať už to bylo jakkoliv, právě toto byla první chvíle, kdy se objevil článek hodnotící rozhodnutí rozhodčího!

Pojďme si jejich výkonů více všímat, nenechejme chyby ležet ladem! Pomůže to jedině florbalu!


Autor: Tomáš Nykl | neděle 1.2.2009 22:33 | karma článku: 14,68 | přečteno: 2856x
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4704x
Podnikající student, aktivní člověk, sportovec. Zvědavost je mi vlastní, rád se zajímám o vše kolem sebe.

Seznam rubrik

Oblíbené články